Soğuk Derz
Soğuk Derz

Tünel Uygulamalarında Sentetik Fiber Donatılı Betonlar

Tünel imalatlarında betonun eğilme mukavemetini artırmak amacıyla kullanılan fiber donatıların geleneksel donatılardan en önemli farkı beton içinde üç boyutlu dağılarak her yönde çalışmasıdır. Bu çok yönlü dağılım, betonun sünekliğini artırarak enerji sönümlenmesini mümkün kılmaktadır ve betonun çatlama sonrası direncini belirgin oranda arttırmaktadır.  Zemin kaya hareketleri nedeniyle ortaya çıkan gerilmeler, yüksek tokluk ve deplasman kapasitesine sahip makro fiber donatılı betonla taşınmaktadır.

Püskürtme beton imalatlarının birincil amacı betonu mümkün olan en kısa sürede uygulayarak kazı yapılan alanda meydana gelebilecek ani göçmeleri engellemektir. Bu hızlı uygulama ihtiyacıyla birlikte iş kazalarının yaşanmaması oldukça kritiktir. Özellikle tünel içinde düzgün olmayan kesitlerde geleneksel çelik donatıların taşınması ve yerleştirilmesi son derece zahmetli ve ciddi güvenlik riskleri oluşturabilecek bir süreçtir. Makro sentetik fiber donatılı püskürtme beton uygulamalarındaysa hazır bir şekilde sahaya gelen fiberle güçlendirilmiş betonla kaplama imalatı çok daha hızlı ve güvenli bir şekilde icra edilmektedir. Kazı güvenliğinde sağlanan faydanın yanı sıra beton imalatının hızlanması sayesinde inşaat süresi kısalmakta, işçilik giderleri azalmakta ve sistem maliyeti büyük oranda düşmektedir. Hızlanan imalatlar tünellerin daha erken hizmete açılmasını sağlar. Sentetik fiber donatıların püskürtme beton imalatlarına bir diğer önemli faydasıysa yüksek basınçla püskürtülen betonun bir kısmının yüzeye çarpma anında geri sıçrayarak kaybedilmesidir. Özellikle mikro sentetik fiberlerin betonda sağladığı yüksek tutuculukla bu geri sıçrama büyük oranda azaltılarak beton zayiatları minimize edilmektedir. Tünel inşaatlarında püskürtme beton sonrasında imalatı yapılan nihai kaplama betonlarında makro sentetik fiber donatılar kullanılabilmektedir.

Teknik uzmanlar tarafından ilgili standartlar doğrultusunda projede gereken artık eğilme mukavemeti ve enerji yutma kapasitesi hesaplanmaktadır. Bu mühendislik hesaplamalarında beton kalınlığı zemin kaya sınıfı ve yük analizi gibi parametreler kullanılmaktadır. Akabinde tasarımı karşılayan fiber donatılı beton reçetesinin belirlenmesi için deneysel çalışmalar yapılmakta ve fiber dozajının tayin edilmesi için püskürtme betonlarda plaka numuneleri, nihai kaplama betonlarındaysa kiriş numuneleri hazırlanmaktadır. Hazırlanan numuneler uygun koşullarda yirmi sekiz gün boyunca kürlendikten sonra akredite laboratuvarlarda test edilmektedir.

Aynı zamanda fiber dozajına göre betonun pompalanabilirliği ve gereken kıvam özellikleri göz önünde bulundurularak agrega granülometrisi ve kimyasal katkı oranları belirlenmektedir. Testler sonucunda dozajı belirlenen fiber donatılar beton santralindeki taşıyıcı bantlar ya da dozimetre aracılığıyla betona karışımına katılmaktadır. Elde edilen homojen dağılımlı betonun eğilme direncini arttırarak her noktada etkin çatlak kontrolü sağlamakta ve tünelin servis ömrü boyunca yapısal güvenliğini korumaktadır.

Tünel Uygulamalarında Sentetik Fiber Donatılı Betonlar
Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanarak şunları kabul etmiş olursunuz: Veri Koruma Politikası.
Daha Fazla Bilgi İçin